Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
   
Μέγεθος Κειμένου

Τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Κωτσό επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργοληπτών Καρδίτσας

Τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας και Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Νομού μας και συζήτησε μαζί του μία σειρά από θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργολήπτες δημοσίων έργων.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Σ.Ε.Δ.Ε.Ν. Καρδίτσας κ. Μπαρμπούτης αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα  όπου θα πρέπει οι νέοι Δήμοι να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είναι η απογραφή των έργων που είναι σε εκκρεμότητα, η σύνταξη και έγκριση των προϋπολογισμών  το συντομότερο δυνατό, η τακτοποίηση παλαιών οφειλών κλπ.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πληρότητα και πιστότητα των μελετών που εκπονούνται, ώστε αν αποφεύγονται οι αποκλίσεις κατά την υλοποίηση των έργων που κοστίζουν τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Παράλληλα επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζονται πριν την δημοπράτηση των έργων σημαντικές παράμετροι όπως:

  • η πλήρης χρηματοδότηση
  • οι σχετικές αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές, οικοδομικές, αρχαιολογίες κλπ)
  • η τακτοποίηση των απαλλοτριώσεων
  • η εξασφάλιση θέσεων λήψης αδρανών υλικών
  • η εξασφάλιση θέσεων εναπόθεσης προϊόντων εκσκαφής.

Ακόμη ο κ. Μπαρμπούτης εξέφρασε την αντίθεση του Συνδέσμου Εργοληπτών στα έργα με αυτεπιστασία όπως και στα έργα με απευθείας ανάθεση.

Ειδική αναφορά έγινε στην καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ, στην αρνητική εξέλιξη με τα έργα του ΘΗΣΕΑ, όπως επίσης και με το πάγωμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που οδηγούν στη συρρίκνωση του κλάδου και πολλούς εργολήπτες σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση.

Τέλος ο κ. Μπαρμπούτης ανακοίνωσε την διοργάνωση πανελλήνιου συνεδρίου των Εργοληπτών στην Καρδίτσα, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για το Νομό μας.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός αποκάλεσε τους εργολήπτες βασικούς και καθοριστικούς συνεργάτες των Δημάρχων καθώς από την καλή συνεργασία των δύο πλευρών εξαρτάται η παραγωγή έργου στην τοπική μας κοινωνία και φυσικά η επίλυση προβλημάτων υποδομών κλπ.

«Σ’ ένα μεγάλο βαθμό η επιτυχία ή η αποτυχία των Δημάρχων εξαρτάται από το έργο που παράγουν στο Δήμο τους και εξ’ αυτού του λόγου η συνεργασία με τους εργολήπτες δημοσίων έργων είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη» δήλωσε ο κ. Κωτσός και συνέχισε λέγοντας ότι  η Τοπική Αυτοδιοίκηση, (όπως εξάλλου και η κοινωνία μας γενικότερα) πλήττεται σοβαρά από την κρίση που βιώνει η χώρα μας μ’ αποτέλεσμα οι πόροι της να έχουν μειωθεί σημαντικά.

«Μόνο από την αρνητική εξέλιξη του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ ο Νομός έχει χάσει περίπου 10.000.000 ΕΥΡΩ, ενώ σημαντική είναι και η απώλεια από τη μείωση της ΣΑΤΑ και των ΚΑΠ που πήραν οι Δήμοι το 2010 σε σχέση με το 2009. Η πλειοψηφία των Καλλικρατικών Δήμων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τορπιλίζουν τη λειτουργία τους και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κράτος στην Αυτοδιοίκηση χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Κωτσός

Στο τέλος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ σημείωσε πως σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ



η ημέρα, η εβδομάδα του έτους